Hondenschool West-Brabant

opgericht in 2019
Aangesloten bij de Federatie Hondensport Nederland
 
ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nummer 75557150

Speuren

Contacteer ons

Copyright © 2023 by "Ton Ramos"
All Rights reserved
E-Mail: info@somarshouse.nl
Over speuren
 
Het belangrijkste in het speuren is het vertrouwen hebben in je hond. Je kunt de hond niet sturen zoals vaak beginnende speurders proberen, speuren doe je samen. De geleider loopt de sporen voor de hond, al dan niet met voer en voorwerpen, de hond volgt het spoor een “tijd” later. De hond geeft aan of hij iets gevonden heeft door het te verwijzen.
 
Belangrijk bij het uitlopen van sporen is dat je goed moet weten waar je loopt (en waar je gelopen hebt). Als eerste steek je een “stok” in de grond, het beginpunt. Neem voordat je gaat lopen de omgeving in je op, ga op zoek naar herkenningstekens (dit kan bijvoorbeeld een paaltje van een hek, een boom, een plant, een molshoop etc. zijn). Wij kunnen de sporen niet zien, laat staan ruiken. Gelukkig hebben we een hond die dit wel kan. Zijn neus is vele malen beter ontwikkeld dan de neus van een mens. Laat je niet verrassen, in negen van de tien gevallen heeft de hond altijd gelijk, als het om zijn neus gaat.
 
Ons advies is dan ook, ga samen met anderen speuren en kijk bij elkaar, loop met elkaar mee en leer van elkaar. Het is een sociale tak van hondensport voor zowel de mens als voor de hond.
 
Om te beginnen is een lijn, een wat bredere halsband en doorzettingsvermogen voldoende. Bent u geïnteresseerd, of heeft u vragen omtrent het speuren, neem gerust contact met ons op. Wij zijn er klaar voor.
 
Wij zien u graag op de speurvelden terug.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Download voorbeeldsporen
 
Download Algemen reglement wedstrijden
facebook
Logo links
logo rechts